Miejsce, z którego może pochodzić wszystko...
Blog > Komentarze do wpisu

A dziś na obiad... Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym!!!

Mówię wam, wyszła mniam!

Przepis własny, inspirowany przeróżnymi przepisami znalezionymi w sieci.

A zaczęło się od tego, że w mieszkaniu rano było zimno i postanowiłam "dogrzać" je piekarnikiem XD Serio :D

Szukałam w sieci przepisu na zapiekankę makaronową, ale żaden jakoś do końca do mnie nie przemówił. Za to w myślach zrobiłam przegląd zawartości lodówki i oto mój własny osobisty przepis powstał!

SKŁADNIKI

  • 0,5kg makaronu (jaki lubisz lub jaki masz ;)
  • 0,3 - 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze
  • włoszczyzna w słupkach mrożona (około pół paczki, skład: marchew, seler, por, pietruszka)
  • mała puszka kukurydzy konserwowej, lub pół normalnej wielkości puszki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona słodka i ostra, magi
  • ser żółty do posypania (utrzeć na grubych oczkach).

Sos:

  • 5-7 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 3-5 łyżeczek śmietany kwaśnej 12%
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz czarny mielony.

PRZYGOTOWANIE

Makaron: ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, najlepiej al-dente.

Mięso: przysmażyć na oleju około 10minut (do 15min), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, paprykami i magi w ilościach wedle gustu. Im więcej papryki, tym ostrzejsze jedzonko wyjdzie. Kiedy cebula się już ładnie zeszkli dodać mrożone warzywa i dalej dusić pod przykryciem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze przyprawami. Kiedy warzywa są na wpół miękkie dodać kukurydzę i dusić jeszcze jakieś 15 minut, lub dłużej, jak kto woli.

Sos: zmiażdżyć czosnek i w miseczce wymieszać z majonezem, dodać przecier i wymieszać, dodać śmietanę i znowu wymieszać na jednolitą masę. Dosypać po dużej łyżce oregano i bazylii, dodać trochę pieprzu i ostrej papryki i... wymieszać ;)

Czosnek powinno się potraktować praską do czosnku, ja jednak nie posiadam takowej, dlatego wsadziłam ząbki do woreczka i utłukłam tłuczkiem do mięsa, a następnie przełożyłam do małego kamionkowego moździerza, który to posiadam w miejsce praski ;) W tymże moździerzu powstawał sos :D.

Sos jest dość gęsty, aby go rozrzedzić można wypłukać słoiczek po przecierze przegotowaną wodą i dodać powstałą "zawiesinkę" do sosu w ilości, jaka nam pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ja po prostu wysmarowałam blaszkę olejem za pomocą ręki :D.

Wyłożyć makaron, wyłożyć mięsko z warzywami, polać to wszystko sosem i wstawić do rozgrzanego do jakichś 150-200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć blaszke na chwilę, posypać zapiekankę serem utartym na grubych oczkach i wstawić jeszcze na 5-10 minut.

Po tym czasie wyciągamy zapiekankę z piekarnika i... mamy ciepło w domu XD. A do tego mamy gotowy obiad!

Przepis ten można oczywiście dowolnie modyfikować, używać różnych mieszanek warzyw, innego mięsa, jak i innych przypraw, nam jednak przypadł do gustu wykombinowany przeze mnie zestaw, a zwłaszcza sos, który będzie świetnym dodatkiem nie tylko do zapiekanki :D

Bo kiedy mój Grzegorz nie marudzi i mówi, że dobre, to wiem, że wyszło dobre :D

On po prostu ma w zwyczaju doszukiwać i doczepiać się szczegółów a tym razem nie gadał, tylko wcinał ;)

Tak więc wszystkim, którzy zechcą wypróbować przepis życzę:

zapiekanka

(nie mam więcej zdjęć, a jak widać szybko ubywało i dobrze, że w ogóle zdążyłam jakieś zrobić ;)

SMACZNEGO :)

wtorek, 07 lutego 2012, diriee

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Konkursy:



Popieram:


Klauzula własności dóbr intelektualnych

KONTAKT:
mail: hdiriee@gmail.com
GG 5658635
Wygrane:







Wizyty:
Liczniki na strone