Blog > Komentarze do wpisu
A dziś na obiad... Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym!!!Mówię wam, wyszła mniam! Przepis własny, inspirowany przeróżnymi przepisami znalezionymi w sieci. A zaczęło się od tego, że w mieszkaniu rano było zimno i postanowiłam "dogrzać" je piekarnikiem XD Serio :D Szukałam w sieci przepisu na zapiekankę makaronową, ale żaden jakoś do końca do mnie nie przemówił. Za to w myślach zrobiłam przegląd zawartości lodówki i oto mój własny osobisty przepis powstał! SKŁADNIKI
Sos:
PRZYGOTOWANIE Makaron: ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, najlepiej al-dente. Mięso: przysmażyć na oleju około 10minut (do 15min), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, paprykami i magi w ilościach wedle gustu. Im więcej papryki, tym ostrzejsze jedzonko wyjdzie. Kiedy cebula się już ładnie zeszkli dodać mrożone warzywa i dalej dusić pod przykryciem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze przyprawami. Kiedy warzywa są na wpół miękkie dodać kukurydzę i dusić jeszcze jakieś 15 minut, lub dłużej, jak kto woli. Sos: zmiażdżyć czosnek i w miseczce wymieszać z majonezem, dodać przecier i wymieszać, dodać śmietanę i znowu wymieszać na jednolitą masę. Dosypać po dużej łyżce oregano i bazylii, dodać trochę pieprzu i ostrej papryki i... wymieszać ;) Czosnek powinno się potraktować praską do czosnku, ja jednak nie posiadam takowej, dlatego wsadziłam ząbki do woreczka i utłukłam tłuczkiem do mięsa, a następnie przełożyłam do małego kamionkowego moździerza, który to posiadam w miejsce praski ;) W tymże moździerzu powstawał sos :D. Sos jest dość gęsty, aby go rozrzedzić można wypłukać słoiczek po przecierze przegotowaną wodą i dodać powstałą "zawiesinkę" do sosu w ilości, jaka nam pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję. Blaszkę lub naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ja po prostu wysmarowałam blaszkę olejem za pomocą ręki :D. Wyłożyć makaron, wyłożyć mięsko z warzywami, polać to wszystko sosem i wstawić do rozgrzanego do jakichś 150-200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć blaszke na chwilę, posypać zapiekankę serem utartym na grubych oczkach i wstawić jeszcze na 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy zapiekankę z piekarnika i... mamy ciepło w domu XD. A do tego mamy gotowy obiad! Przepis ten można oczywiście dowolnie modyfikować, używać różnych mieszanek warzyw, innego mięsa, jak i innych przypraw, nam jednak przypadł do gustu wykombinowany przeze mnie zestaw, a zwłaszcza sos, który będzie świetnym dodatkiem nie tylko do zapiekanki :D Bo kiedy mój Grzegorz nie marudzi i mówi, że dobre, to wiem, że wyszło dobre :D On po prostu ma w zwyczaju doszukiwać i doczepiać się szczegółów a tym razem nie gadał, tylko wcinał ;) Tak więc wszystkim, którzy zechcą wypróbować przepis życzę: (nie mam więcej zdjęć, a jak widać szybko ubywało i dobrze, że w ogóle zdążyłam jakieś zrobić ;) SMACZNEGO :) wtorek, 07 lutego 2012, diriee
Tagi:
zapiekanka z mięsem
mieso
zapiekanka z makaronem
zapiekanka
makaron
mielone
zapiekanka z mielonym
TrackBack
|
![]() KONTAKT: |